Een muziekkoepel en een huiskamerboerderij in het park

De beste jeugdige metselaars en voegers van scholen in het hele land verzamelden zich in 2013 in Park Stakenkamp om hun talenten en krachten te meten tijdens de Nationale metsel- en voegwedstrijden. Ze bouwden op een stevig fundament, neergelegd door het bouwbedrijf Plegt Vos, zes fraaie stenen elementen.

Die konden met houten bankjes aan de zijkanten dienen als levensgrote zitvoorziening, maar het allermooiste zou zijn de onderbouw uiteindelijk af te bouwen tot muziekkoepel. Zo’n cultureel buitenpodium naast boerderij en huiskamer van de wijk Stakenboer zou namelijk niet misstaan in een cultuur- en muziekstad als Oldenzaal. Want we rekenen ons in de stad rijk met twee muziekverenigingen die uitkomen op zeer hoog niveau, talrijke bandjes, kapellen en orkesten, heel veel culturele en muzikale activiteiten, Kunstenschool Kaliber en natuurlijk het stadstheater De Bond. Nadat betrokken partijen als het Twents Carmel College locatie Potskampstraat, WBO Wonen, Plegt Vos en de gemeente hun taak hadden afgerond, bleven de elementen het park sieren.

Maar regelmatig vroegen mensen zich af wat ze precies voorstelden. Tot secretaris Felix Nijland van de Stichting Kansrijk Berghuizen in 2020 het initiatief nam de koepel af te bouwen. Nijland omringde zich in een bestuur met kundige mensen als Wim Gaalman, Jan Olde Kalter en bouwkundige Joffrey Bloemen en de groep beijverde zich het oorspronkelijke ontwerp voor een muziekkoepel van architect John Velthuis waarheid te laten worden. Zo’n koepel of cultureel podium paste prima in de visie van Kansrijk: de wijk Zuid-Berghuizen, waar de koepel staat, nog iets mooier en beter maken. Wel werd van meet af aan gezegd dat het een stedelijke koepel moest worden. Bestemd voor de hele stad.

De koepel kwam er, dankzij de geweldige en spontane steun van lokale en regionale fondsen en bedrijven. De gemeente Oldenzaal werkte fantastisch mee. Zondag 12 juni 2022 werd de Muziekkoepel Oldenzaal geopend door wethouder Evelien Zinkweg en initiatiefnemer Felix Nijland.

Nu kan er muziek gemaakt worden, nu kan het kinder- of poppentheater er optreden en kan de harmonie of fanfare onder het door zware eiken balken gedragen mos- en grasdak plaatsnemen.

Wilt u de muziekkoepel gebruiken of er optreden, kijk dan elders op deze site onder het kopje reserveren. Geniet van deze belangrijke voorziening in het prachtige 3,5 hectare grote ontmoetingspark Stakenkamp.


Bestuur Muziekkoepel Oldenzaal