Column… Bloasmuziek op een zondagmiddag

Jaren geleden stapte ik om een uur of tien op een zonnige meimorgen met een kennisje het witte stadje Thorn in Limburg binnen. Nog maar net gezeten aan de koffie met vlaai hoorden we bloasmuziek. Om de hoek marcheerde de Koninklijke Harmonie Thorn, ook wel genoemd de bokken van Thorn.
Bloasmuziek in het Limburgse land, in dit door witte huizen zo karaktervolle stadje. Wat wil je nog meer op een mooie morgen in mei? Ik dacht er deze zaterdagmiddag even aan, toen ik met Ronny Adolfsen bij de muziekkoepel in ons aller ontmoetingspark Stakenkamp een spandoek op het koepelhek knoopte. Het wijst op het optreden van de Bonkenbargkapel, zondagmiddag 30 april om 13.30 uur. Even hoorde ik van heel ver weer die Limburgse klanken van de Koninklijken uit Thorn. Zondagmiddag klinken ze hier, onder de 40 bijzondere bomen in dit Oldenzaalse park. Maar dan komen ze uit de instrumenten van de kapel uit Oldenzaal.
 
Mijn opa Gerrit-Jan Sprakel was actief lid van Excelsior uit Lonneker. Een echte koepelmuzikant, die als invallerdirigent de eer had zo nu en dan voor het orkest op de prachtige Lonneker muziekkoepel te staan. Natuurlijk hebben we het dan over de jaren na de oorlog. Toen ik een paar jaar geleden weer langs de zes stenen elementen in het park fietste, wist ik het ineens zeker: hier moet een echte muziekkoepel komen. Al was het alleen voor mijn opa, die het vast en zeker geweldig had gevonden. Met een kundige en betrokken ploeg mensen hebben we dit weten te realiseren.
 
Zondagmiddag is op die mooie koepel vlakbij de Mariakerk het eerste optreden van dit seizoen. Er komen overal zitjes, de boerderij naast de koepel is geopend en met instemming van de gemeente, die ons als stichtingsbestuur en vrijwilligers overal goed mee helpt, mag u uw biertje vanuit de boerderij meenemen naar het park, naar de zitjes op het gras voor de koepel. Deze week hebben we de koepel nog even flink opgefrist. Alles is klaar voor een mooi middagje bloasmuziek. De entree is gratis. Van harte welkom allemaal!  
 
 

Tekst: Felix Nijland. Foto: Ronny Adolfsen.