Eritreërs gaan zondag dansen bij de muziekkoepel. Kom!

Wat gaan in Oldenzaal wonende Eritreërs zondag doen bij de muziekkoepel? Zeker is dat muziek uit hun eigen land en dans samen tot een kleurrijk spektakel zullen leiden in de oecumenische viering, die om 12.00 uur begint op de koepel.
In Zuid-Berghuizen wonen zes gezinnen van Eritrese afkomst. U kent ze misschien, uit de straat, of via activiteiten in huiskamer van de wijk Stakenboer. Het zijn vriendelijke en in eerste instantie soms wat verlegen mensen, die zich vaak in veelkleurige kleding hullen.
 
Bijna altijd gaan ze lopend door de wijk, zoals ze dat ook in Afrika deden. Fietsen is spannend, in al dat verkeer, vooral als je al eens gevallen bent! Eritrese mensen hebben in hun land veel meegemaakt en kunnen vaak ook in Nederland niet tot rust komen. Het land waar ze vandaan komen staat er om bekend geweld te gebruiken tegen de eigen bevolking en gezinnen uit elkaar te rukken door jarenlange militaire dienstplicht of gevangenschap zonder proces.
 
Het land kent geen parlement, geen journalisten, geen onafhankelijke rechters en geen internet. Elk moment kan er politie bij je hutje of je huis aankomen en jou of je kind of echtgenoot meenemen. Het volk leeft in angst en durft niet snel te vertrouwen. 
De overgrote meerderheid van de Eritrese vluchtelingen woont in vluchtelingenkampen in Afrika. Een handjevol ging verder naar het Midden Oosten en Europa omdat er ooit familieleden naar Europa gekomen zijn als zeelui, werknemers of studenten.
 
De groep Eritreeërs die we in Nederland opvangen begrijpt niet zomaar hoe het hier werkt. De verschillen zijn zo groot dat het lange tijd duurt voordat ze oppikken wat wij vanzelfsprekend vinden. Daarom duurt het een tijdje voor ze echt meedoen. Ondanks dat werken de meeste mannen. 
 
Impuls, WBO Wonen, FC Twente – Scoren in de Wijk, Stillare en de gemeente Oldenzaal helpen een handje om te kijken of ze deze groep wat kunnen ondersteunen. De meeste mannen werken, veel vrouwen zijn thuis. De groep wil heel graag meedoen, maar om dat te bereiken kan ze onze hulp goed gebruiken. 
 
Zoals gezegd is zondag een aantal Eritrese Oldenzalers op het feest Gastvrij Oldenzaal in Zuid-Berghuizen. Ze maken hapjes die ik echt kan aanbevelen! Wij als Impuls, Scoren in de Wijk, Stillare en de gemeente zijn ook aanwezig. Schroom niet om ons aan te spreken en uw vraag te stellen of uw opmerking te delen. We staan u graag te woord op ons tweezits bankje tussen koepel en boerderij.

Agnes Dinkelman – Stillare