Felix Nijland ontvangt Vredesprijs

Voor zijn initiatief zondag 23 juni op de Oldenzaalse muziekkoepel vier geloofsgemeenschappen en diverse culturen uit de stad samen te brengen ontving Zuid-Berghuizenaar Felix Nijland vrijdagmiddag de Vredesprijs 2024 van vredesorganisatie Pax.
Felix Nijland kreeg de Vredesprijs van pastoor Bernard Reerink van de St. Plechelmusparochie.
Pax is de grootste vredesorganisatie in Nederland. Als zodanig organisator van de Vredesweek. Een landelijke stichting die sinds 2006 bestaat na een fusie tussen PAX Christi Nederland en het Interkerkelijk Vredesberaad (IKV). Voorafgaand wordt in  heel Nederland de vredesvlag gehesen. In Oldenzaal gebeurde dat een week geleden voor het gemeentehuis.
 
Vrijdag aan het einde van de middag stond de uitreiking van de Vredesprijs op het programma in Zuid-Berghuizen, vanzelfsprekend op de muziekkoepel waar Felix Nijland met een groot aantal anderen het ontmoetingsevenement Gastvrij Oldenzaal opzette. Die zondag in juni werd voorbereid door een groep, die volgens pastoor Reerink steeds groter werd. Uiteindelijk begon het evenement met een oecumenische viering met Reerink, dominee Gerco Veening, vertegenwoordigers van de Syrisch-orthodoxe Simon Zeytekerk in De Thij, de Fatih Moskee aan de Berkstraat, Wim Olde Kalter van de geloofsgemeenschap Mariakerk, Oekraïense vluchtelingen, de van oorsprong Oekraïense Oksana Bytchenko en Eritrese en Syrische statushouders. Ook Bart Hampsink van FC Twente Scoren in de wijk, Brian Pantling van de gemeente Oldenzaal en talrijke vrijwilligers werkten mee aan de viering en het daarop volgende middagprogramma. Hoogtepunten waren de deelname van een Oekraïens vrouwenensemble uit Duitsland en het vrijlaten van witte vredesduiven door twee kinderen.
Verantwoordelijk voor de organisatie van de Vredesweek in Oldenzaal is de Missie, Ontwikkeling en Vrede groep, bestaande uit Gerard Reuver en Toon Brummelhuis. Zij bleken onder de indruk van Gastvrij Oldenzaal en kenden vanwege de grote verbindende waarde van de ontmoetingsmanifestatie de Vredesprijs 2024 toe aan initiatiefnemer Felix Nijland en zijn medeorganisatoren. Els Olde Monnickhoff las vrijdagmiddag op de muziekkoepel een vredesgedicht voor. Een strofe daaruit:

‘Als je van gedachten hebt gewisseld
over het bereiken van vrede
zul je zien, dat meer je verbond,
dan de vooroordelen die je eerder vond’
Gerard Reuver van de MOV-groep en Els Olde Monnickhoff.
Wethouder Murat Yildirim sprak in een toespraakje waarderende woorden aan het adres van de vele vrijwilligers in Berghuizen, die gezamenlijk de schouders eronder zetten om in hun wijk voor een fijne leefomgeving te zorgen. Yildirim benadrukte dat  in de wijk veel gebeurt.
Wethouder Murat Yildirim sprak op de muziekkoepel.
Felix Nijland, zowel secretaris van Kansrijk Berghuizen als van de muziekkoepel, haakte daarop in door te zeggen dat deze twee organisaties als doel hebben de wijk nog iets mooier en beter te maken. ‘Waar kan dat beter dan in ons ontmoetingspark Stakenkamp, met zoveel faciliteiten en huiskamer van de wijk Stakenboer en de muziekkoepel als ensemble dicht naast elkaar. Hier creëren we verbinding, samenwerking en ontmoeting, waardoor mensen met elkaar in gesprek komen en onderling in onze multiculturele wijk hopelijk een veel groter begrip ontstaat’, aldus Nijland.
Felix Nijland kreeg de Vredesprijs van pastoor Bernard Reerink van de St. Plechelmusparochie.

Foto’s: Hans Muijderman en Geert Cox.