Femke en Giordano: toer langs muziekkoepels

Basklarinettiste Femke van den Bergh en trombonist Giordano Mor trekken deze zomer langs muziekkoepels in Noord- en Oost-Nederland. Zondag 6 augustus om 15.00 uur treedt het duo met hun bijzondere combinatie van instrumenten op in de muziekkoepel in Oldenzaal.
Basklarinettiste Femke van den Bergh en trombonist Giordano Mor, zondagmiddag 6 augustus op de muziekkoepel in Oldenzaal.
‘Je vindt ze overal, de muziekkoepels, vaak stilletjes en onopgemerkt, soms een beetje in de vergetelheid geraakt’, zegt Femke van den Bergh (1998). ‘Mensen lopen en fietsen er langs, badmintonnen en picknicken er naast, maar zo nu en dan lijkt het of de muziekkoepels in een winterslaap zijn geraakt. Wij willen de koepels laten ontwaken en zomerse muziekklanken uit de concertzalen naar buiten brengen.’ 
Hun toer kunnen ze maken met onder meer een subsidie van de provincie Groningen. Samen met de Italiaan Giordano Mor (1996) vormt Femke sinds twee jaar het Ensemble Insolitum. Tijdens hun Master aan het Prins Claus conservatorium in Groningen speelden zij samen in diverse ensembles. Ze besloten de bijzondere combinatie van trombone en basklarinet verder uit te pluizen. Beide zijn blaasinstrumenten, echter één koperblazer en één houtblazer. Giordano: ‘Beide instrumenten hebben een geheel eigen timbre, maar wanneer zij samenvloeien creëren ze compleet nieuwe klanken.’

Insolitum trad de afgelopen periode al op in de muziekkoepels in het Noorderplantsoen in Groningen en de koepels in Leeuwarden, Bolsward en Bad Nieuweschans. Langzaam trekken ze nu zuidelijker.

In Oldenzaal spelen Femke en Giordano in een concert van een uur verschillende muziekstijlen: van klassiek en jazz tot Balkan en pop. En om het zomerse gevoel compleet te maken, met een Italiaanse trombonist kan dat natuurlijk niet ontbreken, de Italiaanse klassiekers. Vanwege het unieke van de combinatie van beide instrumenten hebben jonge componisten uit binnen- en buitenland speciaal voor Femke en Giordano de muziek gearrangeerd of gecomponeerd. ‘Het wordt voor jong en oud een feest der herkenning’, verzekert Femke van den Bergh. Zij roept leden van muziekverenigingen en orkesten en alle anderen op met een kleedje en picknickmand naar de muziekkoepel in Park Stakenkamp te komen. Maar  er staan ook stoelen klaar voor de bezoekers.

Zondag 6 augustus 15.00 uur. Concert Ensemble Insolitum uit Groningen met basklarinettiste Femke van den Bergh en trombonist Giordano Mor in de Oldenzaalse muziekkoepel in Park Stakenkamp aan de Burgemeester Wallerstraat. Entree gratis; een vrije gift wordt op prijs gesteld. De naastgelegen boerderij Stakenboer is met medewerking van Impuls geopend.